BLOG

Hier schrijf ik over wat mij opvalt en bezig houdt als Coach en Mediator.

Ook komen er af en toe wat tips & tricks voorbij, dus check het vooral! En mocht je ergens vragen over hebben of ergens meer over willen weten? Neem dan even contact met mij op!

Coach in relatie Utrecht, voorkom relatiebreuk en ruzie

Waarom Coaching in Relaties?

10 september 2020

Ik ben met coaching in relaties gestart, omdat ik geloof dat veel relatiebreuken voorkomen kunnen worden en relaties kunnen verbeteren, door eerder en beter met elkaar te communiceren. Hiervoor is het belangrijk dat je naar jezelf durft te kijken maar je ook open durft te stellen voor de ander. En bij dit hele pakketje wil ik je dan ook helpen. Down-to-earth, praktisch, eerlijk, open en duidelijk. 


Om een voorbeeld te geven. Neem nou de kleine dagelijkse ergernissen. De sokken naast de wasmand in plaats van erin, de wc-bril die steeds omhoog staat, de dop die nooit op de tube tandpasta zit, het theezakje dat altijd op het aanrecht blijft liggen. Of dat jij steeds degene bent die de kinderen naar bed/ school/ sportclub brengt, of elke dag kookt, of dat je partner zich totaal niet druk lijkt te maken om de financiën en ook geen moeite doet om zich erin te verdiepen…..dit soort ergernissen kunnen uiteraard klein blijven en in de hoofdmoot niets aan jullie relatie veranderen. Sterker nog we weten dat (bijna) iedereen er last van heeft en we kunnen er vaak met vrienden/ familie heel hard om lachen. En dat is ook belangrijk! 


Toch zorgen deze ergernissen er wel voor dat de relatie niet ten volste wordt benut. Dat klinkt gek, maar dit soort ergernissen gaan vaak gepaard met een klein stemmetje dat even door het hoofd schiet, op het moment dat je de bril naar beneden doet, haren uit het doucheputje haalt, lege wc-rol van de houder haalt, deksel op de pindakaas pot draait....een stemmetje dat iets zegt in de trant van “Nou heeft hij/zij wéér niet naar me geluisterd”.


En dát kleine stemmetje, dat stemmetje dat je in de meeste gevallen heel makkelijk de mond kan snoeren. Dat stemmetje geeft eigenlijk aan dat er iets is dat onderzocht en besproken moet worden, als je ten volste met de ander wil verbinden. Dat klinkt bijna zwaar en ik wil je zeker geen problemen aanpraten, maar dat stemmetje, vooral als het een terugkerend stemmetje is, wil iets aangeven. En dat stemmetje kan ervoor zorgen dat iets kleins aan je gaat knagen en iets groters kan worden. Dat stemmetje is namelijk een stemmetje van een onderliggende behoefte. Een behoefte die voor jezelf handig is om te onderzoeken.


Als je namelijk duidelijk hebt wat die behoefte eigenlijk is, kun je ermee aan de slag. Waar komt de behoefte vandaan? Wat zorgt ervoor dat deze behoefte nu niet vervuld wordt en hoe kun je ervoor zorgen dat deze wel vervuld wordt? Want als een kennelijk op de achtergrond sudderende onvervulde behoefte daar blijft sudderen, kan deze ervoor zorgen dat de verbinding met onszelf kwijtraken en vervolgens ook met de ander. Dus weet je eenmaal wat de behoefte is en of en hoe je deze kunt vervullen, dan is het ook van belang dit met je partner te bespreken. 


Allereerst omdat het heel waardevol is als je partner weet wie jij bent. Waarom jij dingen doet zoals je ze doet en jou compleet kan begrijpen. Hij/ zij hoeft het niet met jou eens te zijn, maar het begrip is al van groot belang. Hij/ zij snapt dan namelijk ook veel beter waarom je op een bepaalde manier kan reageren. Het klinkt gek, maar hierdoor wordt de verbinding (nóg) sterker. 


Daarnaast is het belangrijk om je behoeftes met je partner te bespreken, zodat je partner rekening kan houden met die behoefte. En als je concrete hulp van hem/ haar wil bij het vervullen van die behoefte, kun je dat vragen. 


Probeer daarin wel zo concreet mogelijk te zijn. En accepteer ook dat de ander 'nee' kan antwoorden op jouw verzoek. De ander is immers niet verantwoordelijk voor de vervulling van jouw behoeftes. Want dat ben jij namelijk zelf ;-). 


Enfin, dit klinkt allemaal niet heel moeilijk of verrassend toch? Toch hebben de meeste van ons met iets in dit proces nog moeite. Of gewoon net even wat extra tips & tricks of een kickstart nodig om er op een goede manier mee aan de slag te gaan. En dat is helemaal niet gek, of erg, want neem nou alleen al bovenstaand voorbeeld. We hebben helemaal nooit geleerd om vanuit onze behoeftes te leven, te denken en laat staan hierover duidelijk te communiceren. En dat is dan ook waarom ik je o.a. daar graag bij help. Want dit soort inzichten en minimale veranderingen, kunnen uiteindelijk onnodige relatiebreuken voorkomen én relaties de boost geven die ze verdienen.


Heb jij naar aanleiding van dit stuk vragen of opmerkingen, neem gerust contact met me op!Ik help je graag!Positiviteit Utrecht

When life gives you lemons

A friendly reminder om wat liever te zijn voor onszelf

Ruzie met de buren

Beter een goede buur dan een verre vriend

5 tips om een burenruzie te voorkomen

Huishoudelijke taken verdelen

Hoe hebben jullie de taken verdeeld? En is dat oké?

Mediation communicatie blog

De mediator van al uw sloopwerkzaamheden

Aannames en invullen

Ode aan NIVEA en ANNA