De mediator voor al uw sloopwerkzaamheden

8 juli 2020


Iemand vroeg me laatst hoe ik mijn rol als mediator en conflictcoach zou omschrijven. Ik antwoordde: “Als een bouwinspecteur met een sloopkogel”. “Als een wat?!” zei ze, “ja je hoorde het goed, zei ik, als een bouwinspecteur met een sloopkogel”. Het klinkt gek, maar dit is waarom. 


In elke relatie is communicatie essentieel. Sterker nog het is de communicatie, de manier van zenden en ontvangen, die voor verbinding zorgt en mensen ook verbonden houdt. Maar als je veel met iemand communiceert is de kans heel erg aanwezig dat je ooit te maken krijgt met de communicatiemuur. Dat is op zich helemaal niet gek en hoeft geen probleem te zijn, als je deze muur maar herkent. Vervolgens is het belangrijk om deze goed te bekijken en zo snel mogelijk te slopen. En daar help ik je dus graag bij. 


De communicatiemuur staat symbool voor de misverstanden die er kunnen ontstaan tussen zender en ontvanger. Zo kun je iets bedoeld hebben, maar dit zo ingepakt hebben dat wat je bedoelde niet is wat je hebt gezegd. En dat wat je hebt gezegd, kan een ander niet gehoord hebben (ofwel omdat je niet duidelijk was, of omdat de ander niet echt luisterde). Of misschien heeft de ander je wel gehoord, maar niet begrepen en zo gaat het nog even door. Kortom er zijn veel momenten in de communicatie waarop het mis kan lopen tussen zender en ontvanger. En als dit niet op tijd wordt gesignaleerd en over wordt gesproken, kunnen er irritaties ontstaan die uiteindelijk een zelfde muur kunnen gaan vormen in de relatie. En hoe steviger deze laatste muur is, hoe moeilijker het is om in verbinding te blijven en/ of begrip te hebben voor elkaar.  


Door goed te kijken naar hoe de muur is opgebouwd en vervolgens een sloopkogel aan te reiken om deze af te breken, help ik de verbinding tussen cliënten te herstellen. Het slopen van de muur, zodat ze elkaar en elkaars boodschap (weer) kunnen zien en ontvangen, is namelijk de eerste stap naar meer begrip voor elkaar. En naast dat je vanuit begrip en inlevingsvermogen tot de beste oplossingen komt als er sprake is van een (dreigend) conflict, levert het uiteindelijk ook weer betere communicatie op. Dus of er nou sprake is van een (dreigend) conflict of niet? En of cliënten nou uit elkaar gaan of juist bij elkaar willen blijven? Het slopen van de muur komt de relatie ten goede. En dat is dus waarom ik graag help bij de sloopwerkzaamheden ;-)