When life gives you lemons....make limoncello

A friendly reminder om wat liever te zijn voor onszelf

31 juli 2020


Net toch weer even de tijd genomen om een wandeling langs de Vecht (onze achtertuin) te maken. Met dit weer heeft het iets extra gezelligs door alle bootjes die ineens tevoorschijn komen. Heerlijk muziekje op, beetje nadenken maar vooral kijken naar al het moois om me heen. Zo dorps als ik ben ;-) hou ik ervan om iedereen die ik tegenkom even te groeten. De ene keer is dit gewoon door een glimlach of knikje, de andere keer door een goedemorgen, hallo en een enkele keer heb je dan even een kort gesprekje. Helemaal op dagen als deze, de zon schijnt volop, zijn mensen wat eerder geneigd om even een praatje te maken.


Zo ook vanochtend. Ik kwam langs een visser die een heerlijk plekje in de schaduw had gevonden, geen overbodige luxe met dit weer. Toen ik langskwam stond hij net op en keek mijn richting uit dus uiteraard groette ik hem. Hij begon tegen mij te praten over dat dit vast een heerlijke dag voor een wandeling was. Ik zei dat dat nu zeker het geval was, maar dat het er later misschien iets te heet voor zou zijn. Ik zei vervolgens tegen hem dat hij wel de perfecte vis-spot had gevonden en vroeg of het een beetje wilde lukken. Hij gaf toe dat het een fijne spot was, maar dat er op dit moment weinig te vissen viel met al het bootverkeer. Ik voelde al wat medeleven opkomen en zei, oh ja he wat vervelend. Eerlijk gezegd verwachtte ik ook dat hij hier nog meer over kwijt zou willen. Sterker nog met mijn achtergrond ging ik ervan uit dat hij nu even z'n momentje zou pakken om zijn ongenoegen te uiten over al het bootverkeer. Maar niets was minder waar hij zei namelijk; “Ben je gek, morgen weer een dag” en begon op een heel ontspannen manier z’n spullen te pakken. Ik complimenteerde hem met zijn instelling en we wensten elkaar een fijne dag….. Vervolgens liep ik met een lach op m’n gezicht verder.


Voor mij was het weer even een reminder dat je inderdaad zelf kiest hoe je met iets omgaat en hoeveel invloed je het laat hebben. Soms is iets gewoon zoals het is en kun je het beter accepteren en aanvaarden en er vervolgens het beste van maken. We kunnen zo de neiging hebben om te klagen, vooral over dingen waar we eigenlijk helemaal geen directe invloed op hebben. En dit kan zo zonde zijn. Want bij klagen horen negatieve gedachten en bij negatieve gedachten horen negatieve gevoelens en voor je het weet verpest iets kleins zo je hele dag. Dus laten we wat liever zijn voor onszelf en proberen om de dingen waar we geen invloed op hebben te accepteren voor wat ze zijn en een positieve instelling te houden. Zo zorg je in ieder geval voor een lach op je eigen gezicht en misschien ook wel op die van een ander….. :-)