Van overleven naar leven


Coaching voor volwassenen die op jonge leeftijd hun ouder(s) zijn verloren 

Ben jij op jonge leeftijd je ouder(s) verloren dan heb je helaas veel te vroeg moeten ervaren hoe kwetsbaar het leven is. 

Hoogstwaarschijnlijk heb je destijds manieren ontwikkeld om zo goed mogelijk met dit verlies te dealen en 'door te gaan'.  

Onbewust heb je je die manieren /patronen eigen gemaakt en ben je gaan overleven. 

Ik help je de patronen te onderzoeken en bied je handvatten om met ze te breken. Zodat jij de stap kan zetten van overleven naar leven. 

"Rouwen is niet loslaten, maar anders leren vasthouden"

Herken jij jezelf in deze kenmerken?


 • Je bent een ster in jezelf wegcijferen


 • Je vindt het lastig om je grenzen aan te geven


 • Je zorgt altijd voor anderen en weet beter wat zij nodig hebben dan wat je zelf nodig hebt


 • Je vindt dat je alles alleen moet kunnen


 • Weinig mensen kennen de echte jij


 • Je hebt moeite met het echt dichtbij laten komen van anderen


 • Je houdt heel graag de controle


 • Je leeft voornamelijk in je hoofd en bent een ster in analyseren, relativeren en bagatelliseren


 • Je zou best wat zelfverzekerder willen zijn


 • In gezelschap heb je graag je lolbroek aan 


 • Je vindt het lastig om keuzes te maken


 • Je bent slecht in afscheid nemen


 • Je hebt verlatings- of bindingsangst


 • Je weet eigenlijk zelf niet zo goed wie je bent en al helemaal niet wat je wilt. 


 • En misschien herken je ook wel de periodes van neerslachtigheid en het zoeken naar hulp, zonder dat je het gevoel hebt dat je met die hulp echt tot de kern bent gekomen.

Dit zijn kenmerken die veel jong ouderverliezers gemeen hebben

Schaam je er dus niet voor. Het is helemaal niet gek en je bent al zeker niet raar. 
De dingen die hierboven beschreven staan zijn veelal overlevingspatronen. Manieren die jou hebben geholpen om 'door te gaan' na het overlijden van je ouder(s). Manieren die jou hebben geholpen om in je basisbehoeften te voorzien. Door dit gedrag te vertonen, kreeg jij namelijk wat jij nodig had, denk aan erkenning in de vorm van gezien en gehoord worden, veiligheid en zorgde je ervoor dat je niet alleen achter zou blijven. En nee daar heb je niet 'bewust' voor gekozen, dat is ontstaat door wat je is overkomen. Het heeft je geholpen te overleven. 

Dat was heel mooi en fijn voor toen en het heeft je ver gebracht, maar op een gegeven moment kunnen deze patronen je in de weg gaan zitten. Misschien denk je nu wel, patroon? Dat is gewoon wie ik ben. Maar weet dat je altijd een keuze hebt het anders te doen, ook al denk je nu misschien van niet.


Na mijn begeleiding

 • Is je zelfkennis toegenomen


 • Heb je meer inzicht in jouw patronen en het ontstaan daarvan


 • Snap je waarom je bent wie je bent en doet wat je doet en dat je kunt kiezen voor ander gedrag


 • Heb je handvatten hoe je ander gedrag eigen kan maken


 • Heb je meer begrip voor jezelf, meer zelfliefde


 • Is het vertrouwen in jezelf toegenomen 


 • Ervaar je meer rust en balans


 • Weet je hoe je de stappen kunt gaan maken van overleven naar leven"You may not get to choose or change everything in life but you can choose yourself and you can begin again"

Ik ben Ciska.

En ik herkende me in heel veel van de kenmerken die hierboven genoemd zijn. Sterker nog toen ik ze voor het eerst zag, was het een en al herkenning. "Dit gaat over mij" en "Ik ben dus niet gek, anders, raar" waren de eerste dingen die ik dacht. 

Ik vond het heftig om erachter te komen dat dit allemaal voort was gekomen uit het verlies van mijn vader toen ik 6 jaar oud was. Dat dit verlies impact had gehad wist ik natuurlijk wel, maar dat het zo'n grote invloed had op mijn leven en levensloop en zo vormend was geweest, daar was ik mij niet bewust van. 

Het waren deze kenmerken die mij vaak zo'n onrust bezorgde, me eenzaam deden voelen en leeg en gefrustreerd omdat het maar niet lukte om dingen anders te doen. Sterker nog ik dacht dat ik gewoon zo was. Want door deze patronen had ik geen enkel idee meer wie ik echt was, wat ik wilde en waar ik op welk moment behoefte aan had. 

Niet gek want deze patronen hadden mij geholpen te overleven, maar daardoor was ik eigenlijk vervreemd geraakt van mijn gevoel en van wie ik in de kern was. 

Bewustwording was stap één en vervolgens wist ik dat ik terug had te gaan naar de kern van de ontstane patronen. Middels innerlijk kindwerk ben ik aan de slag gegaan met mijn verlate rouw. Dat is een ongoing proces en het is niet dat mijn patronen in een klap verdwenen waren. Maar het bracht mij meteen al meer rust en het besef dat ik de labels die ik geïnternaliseerd had los kon en ook mocht laten en echt mocht gaan leven.

Mijn eigen proces en wat het mij heeft opgeleverd, maakte dat ik anderen hierbij wil helpen. Omdat ik het iedereen zo gun om de maskers, zelfs die al vergroeid zijn met je gezicht, af te kunnen zetten, om helemaal zichzelf te kunnen zijn en te gaan leven.

Mijn doel is dus allereerst om je aan te moedigen die stap te maken, als ik het kan, dan kan jij het ook.

En als jij hier graag begeleiding bij wilt hebben, dan ben ik er voor jou.

Want ook hierbij geldt, je moet het wel zelf doen, maar je hoeft het zeker niet alleen te doen.

Liefs Ciska 

1 op 1 begeleiding 

Door middel van 1 op 1 begeleiding help ik jou de patronen die je hebt ontwikkeld te ontrafelen. Terug te gaan naar de kern en zo uit te vinden hoe jij met deze patronen kunt breken.

Deze begeleiding kan zowel online of live plaatsvinden. Afhankelijk van wat we bespreken en wat er nodig is, geef ik je tussentijds een opdracht mee. Na elke sessie ontvang je van mij een korte samenvatting van wat we besproken hebben per mail. En tussendoor heb je altijd de mogelijkheid mij bij vragen te mailen en/of appen. 

Omdat ik geloof in maatwerk en dit geen quick fix is heb ik besloten geen traject meer aan te bieden, maar te kiezen voor losse sessies. Zo kun jij zelf bepalen wanneer jij voor je gevoel voldoende uit de coaching hebt gehaald.

Tarief:

Kennismakingsgesprek 30 minuten
GRATIS

Vervolg circa 90 minuten
85 euro (incl. btw)

* De genoemde bedragen zijn incl. btw maar exclusief eventuele reiskosten (0,19 euro per km)

Wat anderen zeggen

"Ciska kan als geen andere echt luisteren naar jouw verhaal. Ze voelt een situatie, sfeer en mensen perfect aan. En straalt zelf altijd zoveel rust uit, waardoor je je direct op je gemak voelt bij haar. Helaas is zij een te goede ervaringsexpert op het vlak van (jong) ouderverlies, maar ik bewonder haar voor haar kracht die ze hieruit heeft geput en dit omgezet heeft naar het helpen van lotgenoten."

Lyanne

"Vanaf het eerste moment dat ik Ciska ontmoette voelde ik me bij haar op mijn gemak. Ze raakte mij met haar oprechtheid en open blik. Ze heeft mij geholpen om een nogal wolkige brij van gedachten in mijn hoofd op een rijtje te zetten. Ik zie daardoor nu helder wat mijn dromen én angsten zijn en hoe ze samenwerken. Ciska luistert heel aandachtig en weet heel precies momenten te kiezen om een vraag te stellen, een reflectie te bieden of aanrijking te doen. Ze raakt in alle bescheidenheid gevoelige plekken aan die vervolgens heel bespreekbaar worden. Ook was ik blij met de (zeer goed!) geschreven terugkoppelingen via de mail na een sessie. Het was een heel fijn en waardevol coaching traject met Ciska."

Sanne

FAQ

Wat is jong ouderverlies?

Created with Sketch.

Jong Ouderverlies is het verlies van een ouder voor je 21ste levensjaar. In het geval je ouder na je 21ste is overleden maar wel al ziek was voor je 21ste, kan het zijn dat je ook veel herkenning vindt in de kenmerken. Mocht je hiermee aan de slag willen neem dan contact met me op.

Komen deze kenmerken sowieso voort uit het jong overlijden van mijn ouder(s)?

Created with Sketch.

Als jij jezelf herkent in de kenmerken, maar twijfelt of dit te maken heeft met het verlies van je ouder(s), voel je dan vrij om eens contact met mij op te nemen en je verhaal te doen. Samen kunnen we kijken of ik iets voor je kan betekenen of niet. 

Hoe weet ik of ik last heb van belemmerende patronen?

Created with Sketch.

Belemmerende patronen zijn manieren die jou hielpen te voorzien in behoeften die je had. Op een gegeven moment kunnen dezelfde manieren/ patronen je niet meer opleveren wat ze eerder wel deden, of te veel van jezelf vragen waardoor de balans verdwenen is. Op zo'n moment gaan ze je eigenlijk meer in de weg zitten, maar het lukt je maar niet te veranderen. Dat is het moment dat we spreken over belemmerende patronen. 

Wordt jouw begeleiding vergoed?

Created with Sketch.

Helaas wordt mijn begeleiding niet vergoed door de zorgverzekering. Wel kan het zijn dat werkgevers een deel of het gehele bedrag willen vergoeden, als zij inzien dat deze begeleiding goed is voor je vitaliteit. Het is altijd het navragen waard. 

Mocht je heel graag door mij begeleid worden, maar is mijn tarief echt te hoog voor je? Neem contact met me op, dan kijk ik wat ik voor je kan doen. 

Waar vinden de live afspraken plaats?

Created with Sketch.

De live afspraken vinden plaats waar het voor jou en mij goed uitkomt. Dit kan bij mij aan de keukentafel zijn (Utrecht), bij jou thuis, ergens op locatie of tijdens een wandeling. (Als ik ergens naar toe moet, dan komen er wel reiskosten bij)

Mocht je de voorkeur hebben aan een externe locatie, dan bespreken we vooraf of de kosten doorberekend worden. 

Hoe gaan we te werk?

Created with Sketch.

Dat hangt helemaal af van jouw verhaal en hulpvraag. Ik volg jou, dit maakt het moeilijk om van te voren aan te geven wat we precies gaan doen.  

Hoeveel sessies zijn er ongeveer nodig?

Created with Sketch.

Ook dit is moeilijk om van te voren in te schatten, omdat dit compleet afhankelijk is van jouw hulpvraag en situatie. Ook hangt het ervan af hoe goed je zelf aan de slag gaat met datgene wat we bespreken. Dus je hebt het vooral zelf in de hand.

Neemt niet weg dat het je ten alle tijden vrij staat om te stoppen met de gesprekken, als het voor jou te lang duurt of je niet tevreden bent over de voortgang.  

Ik heb een vraag die hier niet tussenstaat

Created with Sketch.

Als jij een vraag hebt die hier niet tussenstaat, voel je dan vrij om vrijblijvend contact met me op te nemen om jouw vraag voor te leggen. Je vindt verschillende contactmogelijkheden op mijn site. Mocht je niet willen zoeken? Mail me dan op [email protected]